Vad är detta?

Jag heter Jessica är 43 år och bor i Västerås. Är en helt vanlig konsument som vill göra något för att leva mer hållbart.

Vi måste tänka om, lägga om, svänga skarpt. Bryta mönster, skapa nya gångstigar. Och det är för vår egen skull. Naturen klarar sig alltid, som Johan Rockström sade i sitt Sommar 2015. Den antar en annan form, med andra djurarter i igenslammade hav, tristare blommor i ett enahanda landskap. Men naturen jobbar runt oss. Genom vår livsstil med slit och släng, importmat, plastförpackningar, gift och annat skit förstör framför allt för oss själva och kommande generationer.

Vill du fortsätta köra mot den oundvikliga väggen? Varsågod. Men jag tänker i alla fall försöka göra något. Kanske är jag bara en fis i rymden… men tänk på Astrid Lindgren. Hon föddes varken som miljonär och berömd författare… hon jobbade sig fram och upp. Hon skrev också: “Men då sa Jonatan att det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt. ‘Varför då’, undrade jag. ‘Annars är man ingen människa utan bara en liten lort’, sa Jonatan.”

Ersätt “farligt” med “jobbigt/besvärligt/krångligt” så har du rörelsen för hållbarhet och mot klimatkatastrofen. Det tar emot att bryta invanda mönster – men vi som har välståndet och förmågan måste göra det. Annars är vi bara små lortar.

En väg att gå är att ändra konsumtionsbeteende, dra in färre förpackningar i hemmet. Häng med på “Avfallsbantning för dummies” – Zero Waste på den basalaste av basala nivåer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *