Inköp i en förpackningsfri mataffär

För några veckor sedan öppnade butiken Skafferiet i Västerås i Gallerian som ligger inne i Centrum. En butik som den och en blogg som min kunde knappast ha haft bättre tajming… och idag hade jag möjlighet att ta mig dit.

En fräsch och fin liten butik med exempelvis torrvaror, matolja, tvättmedel på lösvikt. En mängd olika bönor, linser, frön och pastasorter att välja på. Butiksägarinnan vägde mina medtagna burkar och sedan var det bara för mig att fylla på själv.

Till havregrynen hade jag en glasburk som innehållit smörgåsgurka, till oljan en tom vinpava på 375 ml. Utöver det använde jag ett par glaslådor med bambulock som är nyinköpta på Ikea.

Priset är över snittet i en liten butik som denna, men det blev inte superdyrt för mig ändå, 133 kronor för 180 gram havregryn, 400 gram ärtor, 600 gram pasta, 375 ml olivolja och 36 gram kokosolja. Ärtorna och havregrynen var svenskodlade medan övrigt var import.

Man måste tänka på att matpriserna i allmänhet har sjunkit till sjukt låga nivåer under efterkrigstiden. Varför kan vi inte prioritera bra och hållbar matkonsumtion framför förbrukningsgrejer, nya kök och utlandsresor?

Skafferiet i Västerås
Skafferiet i Västerås
Skafferiet i Västerås
Skafferiet i Västerås har både svenska och importerade råvaror.
Zero Waste. Detta kom jag hem med. 133 kronor för ärtor, pasta, olivolja, kokosolja och havregryn.
Zero Waste. Burken vägdes i butiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *