FILM: Gör din egen bivaxduk

Jag arbetar fortfarande på att ställa om och har ännu inte haft behov av att plasta in något i kylen, exempelvis vitkål eller andra grönsaker. Det bröd jag köpt använder jag ännu gamla, redan sparade brödpåsar till, de är av så rejäl plast att de kommer hålla ett tag till. Men till slut kommer jag behöva ett komplement till burkar, lådor och sådant.

Bestämde mig för att testa bivaxdukar.  

Jag har sökt på nätet vad andra som kör zero waste använder till förvaring av exempelvis kylvaror – och bivaxdukar förekommer frekvent. De finns att köpa färdiga lite överallt exempelvis hos Jordklok. Jag tyckte att priserna var lite för dyra… så jag ville testa göra själv.

Köpte bivaxblad på en hobbybutiken Panduro i centrala Västerås men bivax finns att köpa lite här och var på nätet, det var exempelvis dessa jag köpte. 179 kronor vilket blir 38 kronor per duk mot 189 spänn för en från nätbutiken.

Jag offrade en rentvättad kökshandduk och klippte ut en bit på 40X30 cm. Går bra med lakan och örngott också. Sedan strödde jag bivaxbitar över tyget och smälte i ugnen. Man sätter ugnen på 150 grader. Vaxet smälter ut över tyget på 2-4 minuter. Sedan skulle tyget torka, ca 5 minuter. Totalt tog proceduren ungefär 30 minuter. Det som tar tid är att smula bivaxet och fördela det jämt över tyget. 

Titta gärna på Youtubeklippet, jag berättar om en grej som är viktig att tänka på – mängden bivax. Visar också hur en riktigt misslyckad bivaxduk ser ut… 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *