FILM: Egen tomatsås som räcker läääänge…

Planering, planering, planering. Ska man ställa om sina konsumtionsvanor och ändå kunna laga middag hemma är det det som krävs.

Egentligen är det viktigaste kanske att våga utmana sig själv och tänka i nya banor… 

Ingen, framför allt inte jag, säger att det är lätt… efter att jag hade varit i affären för att handla med mina nyinköpta grönsakspåsar i tyg första gången var jag faktiskt helt slut… men den nya vanan kommer att sätta sig och då kommer det att flyta bättre.

Jag talar av egen erfarenhet. För 6 år sedan gjorde jag ett liknande projekt, fast då handlade det om att bara äta svenska råvaror – projektet hette “Bara svensk mat” – med tillhörande blogg. Efter några besök i affären i början av året insåg jag att jag var förpassad till typ 5 procent av innehållet i hyllorna – om jag uteslutande skulle ha svenska råvaror. Men när jag insett vad jag hade att spela med och vant mig vid det så gick det fint. Jag lärde mig mycket och väljer till ungefär 70 procent svenska råvaror idag också. Linser, bönor, grönsaker, olivolja, frukt och några andra saker är undantag.

Skulle aldrig köpa importkött eller mejeriprodukter. Det handlar exempelvis om djurhållning inklusive lagar kring utrymme för djuren samt antibiotikaanvändning. Först NU 2018 antar EU lagar om antibiotikaanvändning endast vid sjukdom, som Sverige haft sedan 1980-talet (tack Astrid Lindgren och Torbjörn Fälldin för dem!).

Dessutom anser jag att det är helt förkastligt att importera mat vars produktion kan ske och ge arbetstillfällen i Sverige. Så länge vi har rådande världsordning – alltså nationalstater – så behöver vi också en inhemsk matproduktion för allas bästa. Vad skulle hända om någon fick för sig att rycka ur sladden till alla våra livsmedelsbutiker? Jag lovar dig – du behöver din bonde då…

Åter till avfallsbantningen, även om jag tycker att närproducerad mat ingår i en hållbar livsstil… 

En av mina basgrejer i köket det kommande året kommer att vara tomatsås, egengjord sådan. Ingredienserna är lätta att få tag i på lösvikt (finns dessutom svenska tomater stora delar av året) och tomatsås är en bra krydda i många rätter, som soppor, såser och grytor. Receptet tog jag från Tasteline – och det visade sig vara en bekant till mig, den meriterade matbloggaren Alice Brax, som skrivit det, vilket skojade till tillagningen. Receptet krävde ingen skalning av tomater… bara att ösa ner och koka. Perfekt! 

 

Tillagningen tog ungefär 2 timmar inklusive skölja, skära, koka och hälla upp i förvaringskärl. 1,5 timme var koktid och då kan man ju göra annat. 

Jag tog fram min 10-litersgryta och gjorde sås på 3 kilo tomater vilket resulterade i drygt 3 liter sås. Nu står såsen i kylen och frysen i före detta gräddpaket, en glasburk och några plastburkar (jag plastbantar inte än… även om jag avfallsbantar).

Rekommenderar fler att koka sin egen tomatsås – det blir SJUKT mycket godare plus att shoppingen inte behöver innebära en massa förpackningar. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *